ΑΜΦΙΠΛΕΥΡΙΚΟΤΗΤΑ

Πότε μπορούμε να πούμε να πούμε με σιγουριά ότι ένα παιδί είναι αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας;
Στα 6 του χρόνια ή στα 7 μπορούμε να πούμε για την κυρίαρχη πλευρά.
Πριν τα 6 παρατηρούμε περιόδους εναλλαγής στις οποίες επικρατεί άλλοτε η αριστερή και άλλοτε η δεξιά πλευρά, επίσης δεν περιοριζόμαστε μόνο στις κινήσεις του χεριού ή του ποδιού πρέπει να αναζητήσουμε το μάτι και το αυτί που κυριαρχεί.
Είναι ο εγκέφαλος που θα ορίσει ποια πλευρά θα κυριαρχίσει και όχι ο γονιός ,έχουν γραφτεί πολλά για τους καταπιεσμένους αριστερόχειρες που εμφάνισαν τραυλισμό,στραβισμό,δυσλεξία και κινητικές αδεξιότητες. Το να επιβάλλουμε στον εγκέφαλο εμείς ενάντια στην φύση τον αποδιοργανώνουμε . Αντίθετα πρέπει με τα παιχνίδια να βοηθήσουμε το παιδί να αποκτήσει μια καλά θεμελιωμένη  εικόνα σώματος να διακρίνει την δεξιά του και την αριστερή πλευρά του, να παίζει και με τα δύο χέρια και με τα δύο πόδια για να ασκούνται όλοι οι μυς και έτσι θα μπορέσει ο εγκέφαλος την κατάλληλη στιγμή να βεβαιώσει όποια επικράτηση του ταιριάζει.
Αυτή την εποχή που το παιδί δεν έχει ακόμα κυρίαρχη πλευρά ακόμα και οπτικά μπορεί να μπερδευτεί να θεωρεί πως το 3 και το ε είναι το ίδιο , γι αυτό δεν πρέπει να πιέζεται να μάθει ανάγνωση ακόμα.Πρέπει το παιδί πρώτα να μάθει να διακρίνει το δεξί από το αριστερό πρώτα στο σώμα του,μετά στο χαρτί και μετά να το ξεχωρίζει στο χώρο ή στον άλλον.


Θεώνη Ρηγοπούλου
Εργοθεραπεύτρια.

Σχόλια